Özellikle gelişmekte olan ülkelerde kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin giderek arttığı bu dönemde, Dünya Sağlık Örgütü koroner arter hastalıklarının dünyada bir numaralı ölüm nedeni olduğunu ilan etti. 75 yaşından önce kadınlarda %42, erkeklerde %38 ölüm sebebi koroner arter hastalıklarıdır. Kişilerin hayat tarzı değişikliği yapması, sağlıklı hayat tarzını benimsemesi ve uymasının koroner arter hastalıklarını büyük oranda önlediğini belirten Prof. Dr. Sağlam; ‘2012 Avrupa Kalp Birliği kılavuzu hayat tarzı değişikliği ile risk faktörlerinin azaltılmasıyla ölümlerde %50 azalma, ilaçlarla da %40 azalma olduğunu söylüyor.’ açıklamasında bulundu.
Hayatınızı Değiştirin…
- Sigarayı bırakın ve dumansız bir ortamda yaşayın. Avrupa’da genç popülasyonda kalp damar hastalıklarının en fazla olduğu ülke Türkiye. Bunda en önemli sebep sigara kullanma sıklığının Türkiye’de daha fazla olması. Pasif içicilerde de risk % 30 artmakta. 40 yaşından önce sigarayı bırakanlarda ortalama ömür 5 yıl uzar.
- Sağlıklı beslenin. Akdeniz mutfağının kalp sağlığını koruduğu bilinmektedir. Özellikle doymuş yağ yerine doymamış olan bitkisel yağları kullanın. Günde 5 gramdan az tuz, 200 gram taze meyve ve sebze tüketin. Haftada 2 kez balık yiyin. Beyaz un ve şeker yerine tam tahıllı gıdalarla beslenin.
- Düzenli yürüyüş yapın. İdeali haftanın 7 günü, günde 30 dakika tempolu yürüyüş yapmaktır. Ayda yılda bir yapılan halı saha maçı kalp krizi riskini 2 kat, nadir yapılan kondisyonsuz ağır egzersiz ise ani ölüm riskini 20 kat artırır.
- Olumlu, seven ve sevilen bir kişi olmak için çaba sarf edin. Kalp sağlığını korumak için sadece dumansız bir ortamda yaşamak, sağlıklı beslenmek ve düzenli yürüyüş yapmak yetmez tabi. Huzur, olumlu duygular kalbe en az bunlar kadar faydalı ve kalp hastalıklarından koruyucudur. Yalnızlık, sosyal izolasyon, destek görmemek, işte ve aile hayatında stres altında olmak, depresyon, anksiyete, öfke dolu olmak kalp krizi riskini belirgin olarak artırır.